A reggeli a nap legfontosabb étkezése – legalábbis sokan így tartják. Ezt az időablakot bővíti ki az Eggslut egész napra, ráadásul olyan zseniális szendvicsekkel, hogy attól garantáltan mindenki e(gg)lájul.

Az Eggslut története
Az Eggslut (magyarul talán Tojiribi lehetne? A megfejtéseket a szerkesztőségbe várjuk) a Youtube-szerte híres séf Alvin Cailan fejéből pattant ki még 2011 táján. Azóta az Egyesült Államokon kívül még Londonban és a Távol-Keleten is megtalálható ez a tojásalapú szendvicsező álom.
Tojással minden jobb!
Az Eggslut ugyanis ezt jelenti, pontosabban azt a szakácsot, aki mindenhez ad még egy tojást is (mondjuk én ezt eddig baconnel ismertem). Erre a koncepcióra épül ez a reggeliző – pontosabban mit is beszélek, hiszen egész nap lehet kérni a finomabbnál-finomabb fogásokat.

Mi a londoni Fitzrovia egységbe látogattunk el, ahol az emeleten helyet foglalva az asztalon lévő QR-kód segítségével tudunk rendelni és fizetni is egyben. Az ételek olyan 20 perc alatt meg is érkeztek, ami teljesen jó szintidő volt, azt figyelembe véve, hogy egészen sokan voltak az étteremben.

A londoni Eggslut kínálata
A kínálat teljes mértékben szendvics alapú volt, mindben közös a puha briós buci és a tojás, különféle módozatokban elkészítve. Rendelhető volt a klasszikus bacon, sajt, tojás kombó, de akár bele lehetett nézni a karamellizált hagymás, lazacos vagy pulykakolbászos verzióba is.
Ahol a tojás a főszereplő
Egyik választásunk a Portobello gombás szarvasgombás szendvics lett, amelyben lágy rántottára került egy bombasztikusan ízletes snidlinges-szarvasgombás portobellokrém. A már említett, fantasztikusan puha zsemlébe ment még chipotle-val tuningolt hollandi mártás is, a totális szaftosság érdekében.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy életem egyik, ha nem A legjobb rántottája volt mindez, őrjítő krémesség, és finomságos ízvilág jellemezte. A gombakrém hozta az umami robbanást, a szósz pedig icipicit pikáns módon további lágyságot terített szét a kulináris porondon.
A másik szendó a Gaucho (dél-amerikai cowboy) nevet viselte, ennek megfelelően pedig egy körbekérgezett wagyu marha tri-tip, azaz talán spicc fartő steak került bele, szeletekben. A tojás “over medium”, azaz tükörtojás, de kétszer fordítva sülés közben, így besül a sárgája, mégis lágy marad. Került még a szendvicsbe chimichurri (argentin zöldfűszeres mártás), lilahagyma, illetve rukkola saláta is.

Elsőre inkább csak a szemem vonzotta, mint izgalmas tétel, de megkóstolva: a-tya-ég! A wagyu, ami a világ (egyik) legjobb marhahúsa nem viccel – ízes, omlós, zseniális; és ehhez tökéletesen asszisztált a többi betét is.
A tojáson kívül is van élet
Természetesen csak a köretekre gondolok, ne ijedjetek meg! Kértünk egyrészt egy oldal salátát (sic!), amely gyakorlatilag rukkola volt, vörösboros salátaöntettel és reszelt Manchego sajttal.

Ennél egy fokkal izgalmasabb volt a Hash Brown, amelyet magyarul ugye röszti (tócsni, lapcsánka, cicege) néven ismerünk. Ez lényegében reszelt krumpli, opcionálisan liszttel keverve, formázva, majd bő olajban kisütve. Angolhonban sem készítik másként, ráadásul egy kis rozmaringos-szarvasgombás sóval meg is hintették, hadd kívánjam a zero kólát, mintha nem lenne holnap.

Mindent egybevetve az Eggslut (tojglilotyó?) megérte a várakozást, és frankón teljesítette a nem létező elvárásaimat. Tökéletes tojásételek, menő brand – ha van rá lehetőségetek, mindenképp próbáljátok ki! Ja igen, és a piszkos anyagiak – kávé + narancslé duójával, 2023 augusztusban mindez olyan 57 angol font volt, ami kb. 25.000 magyar forint. Egészségünkre!