Jani laza lazacburgere

A burger egyik legfőbb ismérve, hogy darált húsból van. De mi a helyzet akkor, ha a hús nem marha, hanem mondjuk lazac? Erre mutatok most egy jó kis receptet, amit hamar össze lehet dobni bárhol-bármikor.

Fontos pont a burgerzsemle, illetve a lazac kérdése: míg nálam az elsőre több válasz is van (PanificioJacques LisztButter Bros), addig a lazacnál ez nem annyira egyértelmű. Sajnos a legnagyobb hipermarketek és a piacok kivételével nem igazán fedezhető fel friss, így a fagyasztott kínálatot is számításba kell venni. Ez azért nem annyira nagy gond, mivel úgyis össze lesz aprítva a hal – de erről később. Egy tippet mindenesetre tudok adni: a Family Frost, akit mindenki ismer vidám tütüléséről, és fagyijairól, bizony mirelit cuccokat is árul, és tőlük rendeltem most a halat, valamint a köretet is, plusz akkor már ki is hozták. Most pedig jöjjön a recept!

Hozzávalók (4 főre):

  • 600gr lazac
  • 4 db burgerzsömle
  • 1-2 db szívsaláta
  • 1-2 fej paradicsom
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 db citrom
  • 1 tojás

A szószhoz:

  • 100 gr tejföl
  • 30 gr majonéz
  • 25 gr savanyú, vagy kovászos uborka
  • só-bors-fehérbors-fokhagymapor

1) A lazacot kiolvasztom, és egy éles késsel nagyon apróra felvágom – kvázi lazactatárt készítek, de nem fűszerezem.

2) Egy lazacpogácsa 140-150 grammos lesz a kézzel való összegyúrás után. Ha nem áll össze, hozzáadhatunk egy tojásfehérjét az egész mennyiséghez. Eléggé laza szerkezetű lesz, de ne aggódjunk, csak addig ilyen, míg el nem kezd sülni.

3) Összedobjuk a szószt: összekeverjük a tejfölt a majonézzel. Az uborkát nagyon apróra vágjuk, és ez is mehet bele, csakúgy, mint egy-egy csipet só, bors, és fehérbors is, valamint egy kis fokhagymapor szintén – ízlés szerint.

4) A zöldségeket felvágjuk: a hagymát és a paradicsomot karikázzuk, a salátát csíkokra vágjuk.

5) Egy serpenyőben vajat hevítünk, és a félbevágott zsemlék belsejét aranybarnára pirítjuk rajta.

6) Ha ez megvan, mehet még egy kis vaj és/vagy olívaolaj a serpenyőbe, és elkezdjük kisütni a lazacpogácsákat. Mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon 3-4 percig sütjük.

7) Jöhet az összeszerelés: a pirított zsemlére jön a szósz, erre a saláta, paradicsom, és a lazac, melyre cseppentünk pár csepp citromlevet. Következik a hagyma, és a zsemle tetejét is a szósszal kenjük.

A köretről még nem beszéltem, ami jelen esetben fagyasztott chipsburgonya, valamint röszti volt, mindkettőt ki lehet sütni forró olajban, vagy ha egészségtudatosabbak vagyunk, akkor sütőben is. Jó étvágyat!

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit