A burger egyik legfőbb ismérve, hogy darált húsból van. De mi a helyzet akkor, ha a hús nem marha, hanem mondjuk lazac? Erre mutatok most egy jó kis receptet, amit hamar össze lehet dobni bárhol-bármikor.
Fontos pont a burgerzsemle, illetve a lazac kérdése: míg nálam az elsőre több válasz is van (Panificio, Jacques Liszt, Butter Bros), addig a lazacnál ez nem annyira egyértelmű. Sajnos a legnagyobb hipermarketek és a piacok kivételével nem igazán fedezhető fel friss, így a fagyasztott kínálatot is számításba kell venni. Ez azért nem annyira nagy gond, mivel úgyis össze lesz aprítva a hal – de erről később. Egy tippet mindenesetre tudok adni: a Family Frost, akit mindenki ismer vidám tütüléséről, és fagyijairól, bizony mirelit cuccokat is árul, és tőlük rendeltem most a halat, valamint a köretet is, plusz akkor már ki is hozták. Most pedig jöjjön a recept!
Hozzávalók (4 főre):
- 600gr lazac
- 4 db burgerzsömle
- 1-2 db szívsaláta
- 1-2 fej paradicsom
- 1 fej lilahagyma
- 1 db citrom
- 1 tojás
A szószhoz:
- 100 gr tejföl
- 30 gr majonéz
- 25 gr savanyú, vagy kovászos uborka
- só-bors-fehérbors-fokhagymapor
1) A lazacot kiolvasztom, és egy éles késsel nagyon apróra felvágom – kvázi lazactatárt készítek, de nem fűszerezem.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-9.jpg)
2) Egy lazacpogácsa 140-150 grammos lesz a kézzel való összegyúrás után. Ha nem áll össze, hozzáadhatunk egy tojásfehérjét az egész mennyiséghez. Eléggé laza szerkezetű lesz, de ne aggódjunk, csak addig ilyen, míg el nem kezd sülni.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-8.jpg)
3) Összedobjuk a szószt: összekeverjük a tejfölt a majonézzel. Az uborkát nagyon apróra vágjuk, és ez is mehet bele, csakúgy, mint egy-egy csipet só, bors, és fehérbors is, valamint egy kis fokhagymapor szintén – ízlés szerint.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-7.jpg)
4) A zöldségeket felvágjuk: a hagymát és a paradicsomot karikázzuk, a salátát csíkokra vágjuk.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-6.jpg)
5) Egy serpenyőben vajat hevítünk, és a félbevágott zsemlék belsejét aranybarnára pirítjuk rajta.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-5.jpg)
6) Ha ez megvan, mehet még egy kis vaj és/vagy olívaolaj a serpenyőbe, és elkezdjük kisütni a lazacpogácsákat. Mindkét oldalukat sózzuk-borsozzuk, és közepes lángon 3-4 percig sütjük.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-4.jpg)
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-3.jpg)
7) Jöhet az összeszerelés: a pirított zsemlére jön a szósz, erre a saláta, paradicsom, és a lazac, melyre cseppentünk pár csepp citromlevet. Következik a hagyma, és a zsemle tetejét is a szósszal kenjük.
![](https://www.jancsajani.hu/wp-content/uploads/2021/10/jancsa-jani-laza-lazacburgere-2.jpg)
A köretről még nem beszéltem, ami jelen esetben fagyasztott chipsburgonya, valamint röszti volt, mindkettőt ki lehet sütni forró olajban, vagy ha egészségtudatosabbak vagyunk, akkor sütőben is. Jó étvágyat!