Újhullámos BBQ Józsefvárosban – Petrol Beer & Barbeque

PEtrol BBQ tál

A jó BBQ helyek még mindig nem terjedtek el olyan mennyiségben, hogy minden sarokra jusson egy, így mindig örömteli egy újabb hely felfedezése. A Petrol, mondhatnánk hogy olaj a tűzre, de lehet, hogy nagyobb a füstje, mint a lángja? (no pun intended) A post végére ez is kiderül!

PEtrol BBQ tál

Bárbekk mí, BBQ!

A helyszín a Rákóczi tér (amely a rigmussal ellentétben már nincs feltúrva) szomszédsága, központisága teljesen vállalható. A helyek száma még a relatíve nagy terasz nélkül is bőséges. Ha online neadjisten nincs hely, érdemes odatelefonálni, mert simán lehet, hogy csak a rendszer szórakozik velünk. 

Petrol étterem bbq

A beltér dizájnos, szívemnek kedves volt a repülő malac, és a benzinkútra hajazó, klasszik faasztalos beltér. Ami fontos, hogy petróleumlámpa nincs, de majd ha lesz, emlékezzetek rá, hol olvastatok róla először.

Mi is a BBQ?

Rengeteg definíció ismert, talán a leginkább a Máriusz-féle füstön sütés, lassú tűzön az, ami elterjedt. A bbq (vagy barbecue, barbeque, barbeq, bar-b-q, meg ahogy tetszik) áramlatban való hőkezelést jelent, 110-120 fokon, hosszú ideig, kíméletesen. Erre a legjobbak klasszikusan a nagy, egybefüggő, neadjisten zsíros húsok; de gyakorlatilag bármit a füstre lehet vetni, nagy bajt nem okozunk vele.

Petrol bbq pulled pork szendvics

Ami a legtöbb embernek eszébe jut az a pulled pork, azaz cafatos, tépett sertéssült, bár ezt ugye akár sütőben, vagy szuvidban is el lehet készíteni, aztán ott maximum a szeretet áramlik, nem a füst. Sokszor szokott még tételek mellett a BBQ elnevezés pörögni, aztán mi meg csalódunk, amikor a bóti szósz érkezik (Oszkár bácsi meg nem gyün).

BBQ tapas?

Előételnek az étlapon a benzinkút analógiára felfűzött alapon LITER címszó alatt találunk tételeket. Mi kértünk egy Malac hasa popperst, valamint egy Füstölt karfiolt. Előbbi két fél jalapenot tartalmazott, szmókolt hasaaljával töltve, ment bele kis sajt, meg egy bacon tekerés kívülre. A másik fogás pedig egy füstölt karfiol volt, házi relish-sel és sajtszósszal – remek tétel volt mindkettő

Petrol étterem bbq poppers

A főétel a lényeg!

Itt bizony nem fogtuk vissza magunkat, szóval nézzük is szépen sorban a barbecue tételeit. Elsőnek érkezett egy konfitált bbq marhapofa, amelyet szintén füstön készítettek, de zsiradékban úsztatva, így a kollagénes omlósság egy következő szintjét sikerült vele megalkotni. Hozzá házilag marinált uborka és hagyma érkeztek, mintegy kötelező elemként a zsírok ellenpontozására.

A másik főétel a Tépett malacos szendvics volt, irtózatosan nagy adag házi pulled pork, egy kifliben, rajta káposztasaláta, valamint pár darab chicharron.

Köretügyileg sincs mit szégyenkezni: kértünk házi sajtos makarónit, füstölt kimcsit, valamint az égett végek dicséretét, azaz burnt ends sült babot. Mindhárom tökéletesen hozta a nevének megfelelő ízeket és állagot.

Desszert is akad?

Természetesen az édesség percei sem maradhattak ki: bár a desszert nem smokerben készül, de kóstolásra mindenképp érdemes.

Petrol key lime pie

A Dexter egyik epizódja óta nagy kedvenc Key lime pie (ezt mondjuk kötelező megkóstolni) zseniális, csakúgy, mint a fekete-fehér brownie (amely nyilván a kétféle csoki miatt ilyen színű.

Petrol black and brownie

Minden jó, ha bbq!

A látogatásunk 2023 október elején történt, és itallal együtt a számla vége 28.000 forintot kóstált. Ez az étterem bizony büszkén állhat be a barbecue vallást követő helyek nem is olyan bő sorába – azóta megváltozott pár tételben az étlap, de kóstolásra mindenképpen ajánlott!

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit