Whisky Show Budapest 2023 élmények

whisky show 2023

Idén lehetőségem nyílt ellátogatni a Whisky Show-ra, amely új helyszínen, a Millenáris Parkban kapott helyett. Nincs is szebb program vasárnap délután, mint egy jó kis kóstolás – ennek a részletei következnek az alábbi cikkben!

whisky show 2023

Whisky, whisky mindenütt!

A rendezvény egyik szervezője a WhiskyNet, akik voltak olyan kedvesek meglepni egy vasárnapi belépővel is, amelyért ezúton is köszönet illeti őket. A helyszínt Rácz Gergővel, a Budapest Whisky Társaság jeles nagykövetével és a Noble Nectars egyik alapítójával jártam be. Amit bírtunk, együtt fedeztünk fel – amíg az alkohol engedte!

whisky show 2023 whiskynet

Az előző hasonló rendezvényeken nem volt szerencsém részt venni, így a helyszínek összehasonlítására tapasztalat híján most nem kerül sor. Annyi bizonyos, hogy ez a lokáció kellemesen tágas, levegős volt; és vasárnap olyan őrült nagy tömeg sem volt jellemző, szóval részemről csillagos ötös.

Ettől majd a mentő whisky

Kezdésnek, amolyan bemelegítés gyanánt a WhiskyNet standján kezdtünk, egy Torabhaig Allt Gleann Batch Strength single malttal. Hordóerős cuccal bekezdeni merész vállalkozás, de megadta a hangolódást a továbbiakra, mellesleg a BPWT-s srácok eléggé abszolút pozitívan nyilatkoztak róla.

whisky show 2023

A folytatás egy kifejezetten érdekes palackkal történt, az Ardnamurchan Distillery standjánál. Itt egy 52%-os West Highland single cask whisky-t kóstoltunk, amely kifejezetten az idei Whisky Showra lett lepalackozva. Az Oloroso sherry oktáv hordót a BPWT lelkes tagjai választották ki még tavasszal, mikor a lepárlóban vendégeskedtek. A 78 palack pedig igazán limitált kiadást jelent. 

whisky show 2023

Következő megállónk az Arran volt, ahol egyből az új, 17 éves kiadásukba volt szerencsénk belekóstolni. Ezt 46% és gyönyörű borostyánszín, klasszikus gyümölcsös, enyhén fűszeres vonal jellemezte. Ki kell még emelnünk a szintén újdonság,enyhén tőzegelt, Patricius pincészet tokaji hordójában útóérlelt kiadásukat is, ami a Small Batch széria részeként lett lepalackozva kizárólagosan a WhiskyNet számára.

Ne legyél bolond – itt jön a Loch Lomond (whisky)! 

Glen Scotia, Campbeltown a kulcsszó, a csoport legkisebb és talán legszerethetőbb lepárlója. Archie jóvoltából olyan dolgokba kóstolhattunk és illatolhattunk bele, amikről még nem is álmodtunk (new make spirit, kacsint-kacsint). Itt le is ragadtunk jónéhány sztori erejéig, amelyet csak a rendszerszinten körbejáró zenekar próbált csak szétzilálni.

whisky show 2023

Egy sasszé balra és landoltunk is a Tomatin lepárló nagyköveténél egy 14 éves Port Cask erejéig, majd húztunk is tovább egy újabb premier felé. Harris szigetéről, az Isle of Harris Distillery nagykövete, Gemma mutatta be nekünk a régóta várt első single maltjukat, a The Hearach-ot. Miután megtanultuk kimondani, amiben egy dram nagyban segített is, a konkluzió az lett, hogy rengeteg potenciál van még a párlatban, alig várjuk a további kiadásokat.

whisky show 2023

A vége felé haladva érkezett Islay szigetéről a Kilchoman, ahol egy Fino Sherry Cask Matured került az én kóstolópoharamba, valamint Gergő ráment a Cognac Cask finishre is.

whisky show 2023

Lassan elhangzott a last dram (azaz az utolsó kóstolás) csengője – egy 2007-ben lepárolt majd 2021-ben palackozott Adelphi Glenrothes képében, így az Adelphi/Ardnamurchan stand keretes szerkezetbe foglalta az esténket.

whisky show 2023

Nem minden a whisky!

És most minden, ami más! Aki valamilyen fura okból mondjuk másfajta rövideket szeretett volna inni (rum, gin, stb), az emeleten erre is volt lehetőség. Mindenkinek szüksége volt némi vízre, ebben a BWT volt a partner az Aqabar szűrt víz koncepciójával. Aki megfáradt, az kávézhatott egy kiskocsiból, és természetesen étkezésre is volt lehetőség.

whisky show 2023

Bár külső szemlélő számára úgy tűnhet, hogy ez csak egy “piás” rendezvény, erről jóval többről szólt, ha jobban megnézzük. Rengeteg új emberrel és régi ismerőssel találkoztam – amennyire volt whisky, pont annyira fontos elem volt a jó társaság, a közös kortyok és élmények egyvelege.

Nem titkolom, ez a rendezvény nagyon bejött, hiszen egy új szintre emelte whisky-imádatomat, szóval jövőre, veletek, ugyanitt!

A cikk szakmai lektorálásában segítségemre volt Rácz Gergely (Budapest Whisky Társaság)

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit