Magyar konyha, újragondolva – Teyföl étterem, Szentendre

Palócleves, Teyföl étterem

Mindig bajban van az ember, ha a magyar konyha kerül szóba, mármint úgy értve, hogy milyen helyekre lehet menni ilyen címszóval. A Teyföl erre ad választ Szentendre belvárosában – és nem is akárhogy!

Palócleves, Teyföl étterem

Tej le, Teyföl!

A blogon korábban bemutatott éttermek közé új résztvevő érkezett. A Teyföl közel fél éve működik a turisták által is közkedvelt Szentendrén, ahová jómagam kerékpározások alkalmával szoktam leginkább eljutni. A lokáció nem esik messze a Fő tértől, az étterem pedig kellemes beltérrel, és egy nagyon hangulatos terasszal is rendelkezik.

Teyföl étterem bejárata

Magyar konyha, magyar ízek

A fix étlap mellé minden hónapban van egy jófajta szezonális ajánlat is. Mindkettőben közös, hogy a magyar ízeket, alapanyagokat helyezi a középpontba. A kivitelezés mind külcsín, mind belbecs szempontjából túlmutat azonban egy szimpla “kockás terítős” magyaros konyha stíluson. Látszik, hogy rengeteg gondolat és ötlet kerül bele; a finom ízekről nem is beszélve.

Körözöttes kenyér, magyar konyha alapja, üdvözlőfalat, Teyföl

Mielőtt még bármi is történne, érkezik egy üdvözlőfalat, ami egy igazán finom házi kenyér, egy kis körözöttel és hagymával. Mi is lehetne ennél tökéletesebb kezdés?

Kezdjünk is bele!

Az egyik klasszikus fogás az a la carte étlapról a Máykrémes kenyér, de nem ám az, amit otthon elképzelünk magunknak. Ételünk csirkemáj (pardon, máy, azaz my), krémesítve, házi burgonyafánkkal, kenyérchipsszel, reszelt érlelt sajttal és borzselével. Az ízek csodálatosak, közben meg írunk egy rövid szöveges üzenetet a nagyi telefonjára, hogy jövő héttől mi is ilyet kérünk otthon.

Máykrémes kenyér, magyar konyha ismert része, de nem úgy! Teyföl étterem

A Palócleves (amely meglepő módon nem palócokból készül) egy olyan tétel, amit elég ritkán látunk viszont az étlapokon, noha a magyar konyha elég nagy klasszikusa. Ha bátor lennék, akár “gulyás láyt” néven is lehetne hívni, de ne kalandozzunk el. A marhanyak benne meglepően erős húzással rendelkezik, de pont a megfelelő rágásérzettel párosulva. A lé kellemes, nem annyira a sűrű vonalon mozogva, kerül még bele savanyított zöldbab, zöldfűszer, tejfölhab – ahogy azt illik.

Palócleves, Teyföl étterem

A szezonális étlap sütőtöklevese is egy komoly tétel. Gyömbérrel és chilivel van a tököcske gazdagítva, a kecskesajt pedig izgalmas betétként szolgál. Csakúgy, mint a tökmag és a citromfű is.

Sütőtökkrémleves Teyföl étterem

Pisztráng és pecsenye – a magyar konyha ékei

Továbbhaladva a főételek felé, nem lehetett kihagyni a névrokonom, azaz a Rántott hal Kukoricayancsival nevű fogást. Ebben rántott tahitótfalusi, azaz nem is olyan messze tenyésztett pisztráng lapul, kukorica verziókkal, nevesül ötfélével. A dizájnos (de tényleg!) tányérra került kukorica sült, savanyított, krém, pattogatott, valamint polenta verzióban is. Petőfi Sándor ezek után pedig boldogan fordul egyet. Az ízek zseniálisak, a polenta külön kiemelendő, de a hal is boldog, hogy ilyen formában került elénk.

Kukorica Jancsi, rántott pisztráng, Teyföl étterem

Sokat lamentáltam (legalább 10 másodpercet is), hogy ki merjem-e kérni a cigánypecsenyét, mivel nagyon sokszor a húson megy el az egész. Nos, most ez nem így történt: fantasztikus magyar sertéstarja érkezik szuvidálva, majd pirítva – az íze még a mai napig könnyet csal a szemembe. Hozzá a körítés sem a megszokott: a szlovák klasszikus, a juhtúrós sztrapacska. A szalonna a kakastaréy helyett fátyol formában érkezett, melyet ha nemet váltanék, bármikor boldogan magamra öltenék (értsd: baromi ízletes volt). Csillagos ötös!

Cigánypecsenye, sztrapacska, Teyföl étterem

Desszert, kávé jöhet?

Persze a kérdést nem ilyen formában tették fel, és itt emeljük ki a felszolgálók kiváló munkáját is, ami bőven megérdemli az említést. Ja igen, italok közül van Monyó Cascara kóla és Hop Soda is (mindkettő az alkoholmentes vonalról). A kávét kotyeszban szolgálják fel (a képen még a nyári, Chilivonatos csípős kávés kollabra utaló jelek is fellelhetők).

Kotyogós kávé, minden magyar konyha része - Teyföl étterem

Aki a hidegebb ízekért lelkesedik, az kérhet egy ilyen szexi málnás cold brewt is, ami akár desszertnek is megfelel. Ha nem, akkor jöhet a Teybegríz kakaóval (kakayóval), ami meg azért volt bátor részemről, mert ha valamit nem szeretek, akkor ez a desszert az.

Cold brew kávé, Teyföl étterem

Ehhez képest itt pont azért volt jó, mert került bele újragondolás: a tejbegrízhab alá ment csokimorzsa, sós karamell, valamint akadt kis füstölt só is a képletben. Jó alaposan ha összekeverjük, egy csodás desszert alakul ki – tökéletes lezárása az étkezésnek.

Tejbegríz - klasszikus desszert a magyar konyha alapján, mégis újszerű, Teyföl étterem

A magyar konyha új fejezete?

Annyi biztos, hogy a kompozíciók és a koncepció mentes minden modoroskodástól, és ismerős tételeket valósít meg úgy, hogy még azt kapjuk, amit elképzeltünk, de nem feltétlen abban a formában, ahogy várjuk. A felsorolt tételek (meg egy jeges tea) 33.000 jó magyar forint környékén mozognak 2023 őszén. A Teyfölt mindenkinek csak ajánlani tudom, mert kevés az olyan hely, ahol ennyire a magyar konyha van a középpontban, de nem a kockás abroszos üzemmódban. És még a végére, hogy ne maradjon bennem: Teyfeljancsi.

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit