Stube étterem, Pilisvörösvár

Vannak legendás lokális vendéglátóhelyek, amelyek ráadásul egy-egy népcsoportra jellemző konyhát visznek. Ilyen a Stube étterem Pilisvörösváron, amely a sváb élményre erősít rá.

A dunai svábok (más néven Duna menti németek, németül Donauschwaben) az egykori Magyar Királyság és utódállamai, így a mai Magyarország területén élő német nyelvű népcsoport elnevezése. Túlnyomó többségük Bajorország és Württemberg tartományokból érkezett.

A Stube tipikusan olyan hely, amilyennek örül az ember, ha a környékén van – bevallom, én sem most jártam itt először. Sőt, a most még tavaly nyár végefelé történt, de amíg nem jövök újra, addig sem árt, ha megosztom a tapasztalataimat.

Az étterem relatíve nagy, rendelkezik beltérrel, valamint szép nagy zárt, illetve nyílt terasszal. A konyhatechnikának sem kell elbújnia, hiszen van itt pizzakemencétől kezdve szmókeren át mindenféle gép. Ezek biztosítják, hogy az étlapra kerülő fix, illetve szezonális tételek mindig változatosak legyenek.

Stube-dubi-dú

Kezdésnek egy velőscsontot kértem, ami hatalmas kedvencem mindenhol – itt három darabban, házi lepénykenyérrel szervírozzák. A lilahagyma mellé, a fokhagyma pedig dekadens módon a kenyérre szétkenve is mehet. A velő – az pedig velő. Meg kell rá érni, de én már egy jó 6-8 éve imádom, és itt is bátran ajánlom a kikérésre.

Másik előételként a paldizsánkrémet kértük, hozzá pizzakenyér, valamint idényzöldségek érkeztek. Mondjuk a köret címén szerintem egy fél pizzát minimum kaptunk, de ha megnézzük a hozzá adott krém mennyiségét, végülis egálban volt. Annyi biztos, hogy már az előételek után csak pislogtunk, hogy fog itt beférni a többi.

Étterem, ahol jó terem!

Ha már étlapon volt, kértünk egy pizzát, amely a Mascarpone con Tartufo nevet viselte – azt hiszem, erre mondják, hogy beszédes. A névben említett összetevőkön (tehát mascarpone és szarvasgomba) kívül került még rá az alapban tejszín; valamint  rengeteg sajt: cacciocavallo, pecorino, mozzarella, és parmezán is. 

A pizza a klasszikusabb vonalvezetést követte, vékonyabb, ropogós széllel, és kellemes, nem túl vastag tésztával – aki szereti a hasonlót, mindenképp érdemes megkóstolni.

Másik főételünk a Käsespätzle volt, egy alapvető sváb komfort kaja. Ez lényegében egy sajtos nokedli, melyet sült hagymával, és a tradícióknak megfelelően salátával tálaltak. A sajtmámor kifejezés enyhe alulbecslése a dolgoknak, könnyű ételnek semmiképp sem mondanám – dehát ennek nem is az a lényege.

Desszertnek már nem annyira volt hely, mégis kértünk egy Sufnudlit, baracklekvárral, ami feltette az i-re a pontot: kellemes, édes, tömény lezárása került a vacsorának.

A Stube egy fix, biztos pontja a környéknek, remek, változatos ételeivel, és kiváló hangulatával. Akár sváb ételek, akár Pilisvörösvár vonz, ide biztosan jöhetünk – csak foglaljunk előtte asztalt!

Elérhetőség: https://stube.hu/

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit