A smashed burgerek korszakát éljük – most megmutatom az én receptem, plusz tippek és trükkök hozzá, hogy nektek is sikerüljön elkészíteni a tökéletes burgert!
Első tipp a smashed burger húshoz.
Ez magára a darált húsra vonatkozik. A smashed burgerhez készülő darált húsnál fontos a zsírtartalom – ez ne legyen se túl alacsony, se túl magas, mert különben vagy szét fog esni, vagy óriási zsírfürdő lesz. Az optimális az a 20-25% zsírtartalom.
A második tipp a hús gombócolására vonatkozik.
Fontos, hogy a darált hús gombóc formájúra gyúrjuk. Szakmailag a húsgombóc mérete a smashed burgerhez olyan 2-3 uncia, ami kb 60-90 gramm, de utóbbi már a teteje.
A harmadik tipp a sütésről szól.
Sütni lehet bármi, kivéve teflonon, mivel egy kontrollált letapadást szeretnénk elérni, a teflon pedig tapadásmentes. Következő fontos lépés, hogy legyen magas hőmérséklet – 240-250 Celsius, felületfüggő, le fog hűlni ha rátesszük a hideg húst. Ezt a leginkább egy lézeres hőmérővel tudjuk ellenőrizni. Az alacsony hőmérséklet a kérgesítés ellensége.
Fontos, hogy a felület legyen tiszta, valamint olajat sem teszünk alá.
A golyókat ráhelyezzük a forró lapra, ha fűszerezni szeretnénk, azt ekkor tegyük meg.
Fontos eszköz a burgerszétnyomó, azaz a smasher. Kétféle út van, vagy melegítsük fel a smashert, és kicsit olajozzuk be, vagy egy sütőpapíron keresztül nyomjuk széjjel jó alaposan a húsgolyókat. A technika a lefelé nyomás, izomból, tartás, majd pedig egy 90 fokos fordulattal tekerjük le róla, eközben még mindig nyomjuk.
Vizuálisan kis lyukak kell, hogy keletkezzenek a szétnyomott húson, ha nem így van, akkor valamit nem jól csinálunk. Sőt, már-már aggasztóan is kinézhet időnként a smashed hús, félően szétesős kinézettel.
A következő eszköz hozzá a spatula, jó élesen, hiszen ezt kb 45 fokos szögben tartva szó szerint felkaparjuk a húst a lapról, ha csak simán elválik, az nem jó jel.
Negyedik tipp: a sajt, ami tökéletes a smashed burger készítésekor
Ez egy amerikai cheddar, ami egy feldolgozott sajt, alapvetően ez is cheddarként indult, majd bevetették a kémiát emulgeálósók képében. Többek között azért is szokták erre a célra használni, mert a felfokozott elkészülést totálian tudja támogatni olvadékonysággal.
Ötödik tipp: a burger zsömle.
Én a klasszikus, amerikai fajta, burgonyás zsömle felé hajlok, de az itthon nagyon is ritka, ellenben odakinn kábé ez az iparági sztenderd. Ha ez nem elérhető, akkor jó a kicsit sztenderdebb, védőgázas csomagolású is, a lehető legjobb minősegben amire szert tudtok tenni. Egy kis vajon még sütés előtt érdemes pirítani, ugyanis a smashed burger húsának sütése után már túl forró lesz a rostlap. Ha pedig érdekel egy klasszikusabb fajta hambizsömle recept, akkor kattints a linkre!
Plusz egy tipp – feltétek.
Lehet saláta, bacon, jalapeno, hambiszósz, Cowboy Candy – ez utóbbi a Hortobágy Angus smashed burger csomagjában is megtalálható.
PrintA tökéletes smashed burger recept
- Author: jancsa_jani_boss
Description
Az autentikus smashed burger receptje
Ingredients
Alapanyagok két smashed burger elkészítéséhez
- 2 db burgonyás / amerikai burgerzsömle
- 240 g darált marhahús, 60 grammra gombócolva
- 4 szelet amerikai cheddar sajt
- 50 g szeletelt saláta
- A szószhoz
- 50 g majonéz
- 25 g amerikai mustár
- 25 g ketchup
- 25 g kapros uborka, apróra vágva
- 1 tk pirospaprika
- 1 tk SPG fűszerkeverék
- 25 g Cowboy Candy
Instructions
A félbevágott zsömléket (egy kevés vajon) megpirítjuk.
A szósz összetevőit összekeverjük.
A serpenyőt felmelegítjük, és beledobunk két húsgolyót, amelyet alaposan szétnyomunk. Amikor az alsó oldala már megsült, fordítunk, és rátesszük a sajtot, majd az egyik pogácsát a másikra emelve befejezzük a sütést.
A szósszal megkenjük a zsömle alját, erre kerül a saláta, a dupla sajtos húspogácsa, ízlés szerint a Cowboy Candy, végül a szósszal megkent tetővel ér véget az összeszerelés.
Keywords: smashed burger recept