Smashed burger recept – tippek az autentikus elkészítéshez!

smashed burger

A smashed burgerek korszakát éljük – most megmutatom az én receptem, plusz tippek és trükkök hozzá, hogy nektek is sikerüljön elkészíteni a tökéletes burgert!

Első tipp a smashed burger húshoz.

Ez magára a darált húsra vonatkozik. A smashed burgerhez készülő darált húsnál fontos a zsírtartalom – ez ne legyen se túl alacsony, se túl magas, mert különben vagy szét fog esni, vagy óriási zsírfürdő lesz. Az optimális az a 20-25% zsírtartalom.

A második tipp a hús gombócolására vonatkozik.

Fontos, hogy a darált hús gombóc formájúra gyúrjuk. Szakmailag a húsgombóc mérete a smashed burgerhez olyan 2-3 uncia, ami kb 60-90 gramm, de utóbbi már a teteje.

A harmadik tipp a sütésről szól.

Sütni lehet bármi, kivéve teflonon, mivel egy kontrollált letapadást szeretnénk elérni, a teflon pedig tapadásmentes. Következő fontos lépés, hogy legyen magas hőmérséklet – 240-250 Celsius, felületfüggő, le fog hűlni ha rátesszük a hideg húst. Ezt a leginkább egy lézeres hőmérővel tudjuk ellenőrizni. Az alacsony hőmérséklet a kérgesítés ellensége.

Fontos, hogy a felület legyen tiszta, valamint olajat sem teszünk alá.

A golyókat ráhelyezzük a forró lapra, ha fűszerezni szeretnénk, azt ekkor tegyük meg.

Fontos eszköz a burgerszétnyomó, azaz a smasher. Kétféle út van, vagy melegítsük fel a smashert, és kicsit olajozzuk be, vagy egy sütőpapíron keresztül nyomjuk széjjel jó alaposan a húsgolyókat. A technika a lefelé nyomás, izomból, tartás, majd pedig egy 90 fokos fordulattal tekerjük le róla, eközben még mindig nyomjuk.

Vizuálisan kis lyukak kell, hogy keletkezzenek a szétnyomott húson, ha nem így van, akkor valamit nem jól csinálunk. Sőt, már-már aggasztóan is kinézhet időnként a smashed hús, félően szétesős kinézettel.

A következő eszköz hozzá a spatula, jó élesen, hiszen ezt kb 45 fokos szögben tartva szó szerint felkaparjuk a húst a lapról, ha csak simán elválik, az nem jó jel.

Negyedik tipp: a sajt, ami tökéletes a smashed burger készítésekor

Ez egy amerikai cheddar, ami egy feldolgozott sajt, alapvetően ez is cheddarként indult, majd bevetették a kémiát emulgeálósók képében. Többek között azért is szokták erre a célra használni, mert a felfokozott elkészülést totálian tudja támogatni olvadékonysággal.

Ötödik tipp: a burger zsömle.

Én a klasszikus, amerikai fajta, burgonyás zsömle felé hajlok, de az itthon nagyon is ritka, ellenben odakinn kábé ez az iparági sztenderd. Ha ez nem elérhető, akkor jó a kicsit sztenderdebb, védőgázas csomagolású is, a lehető legjobb minősegben amire szert tudtok tenni. Egy kis vajon még sütés előtt érdemes pirítani, ugyanis a smashed burger húsának sütése után már túl forró lesz a rostlap. Ha pedig érdekel egy klasszikusabb fajta hambizsömle recept, akkor kattints a linkre!

Plusz egy tipp – feltétek.

Lehet saláta, bacon, jalapeno, hambiszósz, Cowboy Candy – ez utóbbi a Hortobágy Angus smashed burger csomagjában is megtalálható.

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon
smashed burger

A tökéletes smashed burger recept


  • Author: jancsa_jani_boss

Description

Az autentikus smashed burger receptje


Ingredients

Scale

Alapanyagok két smashed burger elkészítéséhez

  • 2 db burgonyás / amerikai burgerzsömle
  • 240 g darált marhahús, 60 grammra gombócolva
  • 4 szelet amerikai cheddar sajt
  • 50 g szeletelt saláta
  • A szószhoz
    • 50 g majonéz
    • 25 g amerikai mustár
    • 25 g ketchup
    • 25 g kapros uborka, apróra vágva
    • 1 tk pirospaprika
    • 1 tk SPG fűszerkeverék
  • 25 g Cowboy Candy

Instructions

A félbevágott zsömléket (egy kevés vajon) megpirítjuk.

A szósz összetevőit összekeverjük.

A serpenyőt felmelegítjük, és beledobunk két húsgolyót, amelyet alaposan szétnyomunk. Amikor az alsó oldala már megsült, fordítunk, és rátesszük a sajtot, majd az egyik pogácsát a másikra emelve befejezzük a sütést.

A szósszal megkenjük a zsömle alját, erre kerül a saláta, a dupla sajtos húspogácsa, ízlés szerint a Cowboy Candy, végül a szósszal megkent tetővel ér véget az összeszerelés.

 

Keywords: smashed burger recept

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit