Hamburger zsemle házilag

Nincs is jobb, mint a házilag készülő hamburger zsemle! Ez a recept a 2022-es év bajnoka lesz, őrületesen puha, könnyed, légies! Elkészítése nem nehéz, időigénye közepes, de a végeredmény fantasztikus lesz, ezt bátran tudom ígérni. 

A hamburger zsemléhez érdemes kenyérlisztet (BL80), vagy finomlisztet (BL55) használni, én kifejezetten nagy különbséget nem vettem észre a kettő között. 

A házi készítésű hamburger zsemle egyik fontos eleme a tangzhong, ami egy kínai technika, és gyakorlatilag vizes rántást jelent, még akkor is, ha itt a további ízek és lágyság érdekében tejjel fogjuk készíteni. A folyadékban elkevert liszt zselésíti azt, így biztosít könnyedebb, rugalmasabb  állagot és praktikusan valamivel hosszabb eltarthatóságot a zsemlének.

A zsemle méretének én 90-100 grammot javaslok feladási súlynak. Még így is bőven felveszi a versenyt mind méretben, mind stabilitásban a nála akár 25%-kal nehezebb társaival is.

Ez a zsemle kiváló hamburgerhez, szendvicshez, vagy akár magában is zseniális, egy kis vajjal. Biztos vagyok benne, hogy imádni fogjátok, szóval már csak egy kérdésem van hátra. Kezdhetjük?

Print
clock clock iconcutlery cutlery iconflag flag iconfolder folder iconinstagram instagram iconpinterest pinterest iconfacebook facebook iconprint print iconsquares squares iconheart heart iconheart solid heart solid icon

Hamburger zsemle házilag


  • Author: Jancsa Jani

Description

Ebből az alapanyag mennyiségből 6-7 db zsömle jön ki


Ingredients

Scale

A tangzhong-hoz:

100 ml tej

25 g liszt

A zsemléhez:

320 g liszt

10 g cukor

10 g élesztő

1 db tojás

110 ml tej

10 g

30 g vaj

Egyéb:

20 ml napraforgó olaj

2 ek liszt

1 tojás

30 g szezámmag szóráshoz


Instructions

  • A tangzhonghoz 100 ml tejben elkeverünk a 25 g lisztet és elkezdjük melegíteni. Kisebb lángon csináljuk, egészen addig, míg teljesen be nem sűrűsödik – vigyázzunk, nehogy odaégjen.
  • Egy robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a cukrot, hozzáadunk egy tojást, az élesztőt, a tejet, a kihűlt tangzhongot, majd 3-5 percig alacsony-közepes fokozaton dagasztjuk. Utána hozzáadjuk a sót, és további 6-8 percig dagasztjuk. 
  • Ezután hozzáadjuk az apróra kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és még 10-15 percig dagasztjuk, figyelve arra, hogyha fel, vagy letapad, bátran állítsuk meg, és egy spatulával szedjük le, hogy egyenletesen dagassza tovább. 
  • Amikor kész, kiszedjük, gyúrunk rajta kettőt, egy nagyobb bucivá formázzuk, és egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük letakarva, és 26-28 fokon (egy sütő alacsony kiolvasztó funkciója is jó lehet erre) 1.5 órát kelesztjük. 
  • Ha letelt az idő, kinyomjuk belőle a levegőt, ismét gyúrunk rajta párat, majd 90-100 grammos darabokat vágunk le belőle, amelyeket oldalai befelé hajtogatásával (a videóban elmagyarázom) kis zsemlévé formálunk. Végül az asztallapon lezárjuk az alját pár görgetéssel, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 
  • Amikor kész az összes, letakarjuk, és további 60 percig kelesztjük. 
  • Két evőkanál vizet kikeverünk egy felvert tojással, és lekenjük vele a zsemlék tetejét, és igény szerint megszórjuk szezámmaggal.  
  • 175 fokra előmelegített sütőben alsó-felső fokozaton 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
  • A sütőből kiszedve várjunk 5-10 percet, és máris kóstolhatjuk a zseniális, házi hamburger zsemléinket!

Keywords: Hamburger Zsemle

Rólam

Jancsa Jani vagyok, tartalomgyártó, burgerimádó, street food szakértő, étteremtulajdonos, pályaelhagyó közgazdász.

Ok! De ki vagyok én? »

Kövess és szeress

Top videóm(im)

Iratkozz fel a hírlevelemre

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit