Nincs is jobb, mint a házilag készülő hamburger zsemle! Ez a recept a 2022-es év bajnoka lesz, őrületesen puha, könnyed, légies! Elkészítése nem nehéz, időigénye közepes, de a végeredmény fantasztikus lesz, ezt bátran tudom ígérni.
A hamburger zsemléhez érdemes kenyérlisztet (BL80), vagy finomlisztet (BL55) használni, én kifejezetten nagy különbséget nem vettem észre a kettő között.
A házi készítésű hamburger zsemle egyik fontos eleme a tangzhong, ami egy kínai technika, és gyakorlatilag vizes rántást jelent, még akkor is, ha itt a további ízek és lágyság érdekében tejjel fogjuk készíteni. A folyadékban elkevert liszt zselésíti azt, így biztosít könnyedebb, rugalmasabb állagot és praktikusan valamivel hosszabb eltarthatóságot a zsemlének.
A zsemle méretének én 90-100 grammot javaslok feladási súlynak. Még így is bőven felveszi a versenyt mind méretben, mind stabilitásban a nála akár 25%-kal nehezebb társaival is.
Ez a zsemle kiváló hamburgerhez, szendvicshez, vagy akár magában is zseniális, egy kis vajjal. Biztos vagyok benne, hogy imádni fogjátok, szóval már csak egy kérdésem van hátra. Kezdhetjük?
PrintHamburger zsemle házilag
- Author: Jancsa Jani
Description
Ebből az alapanyag mennyiségből 6-7 db zsömle jön ki
Ingredients
A tangzhong-hoz:
100 ml tej
25 g liszt
A zsemléhez:
320 g liszt
10 g cukor
10 g élesztő
1 db tojás
110 ml tej
10 g só
30 g vaj
Egyéb:
20 ml napraforgó olaj
2 ek liszt
1 tojás
30 g szezámmag szóráshoz
Instructions
- A tangzhonghoz 100 ml tejben elkeverünk a 25 g lisztet és elkezdjük melegíteni. Kisebb lángon csináljuk, egészen addig, míg teljesen be nem sűrűsödik – vigyázzunk, nehogy odaégjen.
- Egy robotgép táljába beleöntjük a lisztet, a cukrot, hozzáadunk egy tojást, az élesztőt, a tejet, a kihűlt tangzhongot, majd 3-5 percig alacsony-közepes fokozaton dagasztjuk. Utána hozzáadjuk a sót, és további 6-8 percig dagasztjuk.
- Ezután hozzáadjuk az apróra kockázott, szobahőmérsékletű vajat, és még 10-15 percig dagasztjuk, figyelve arra, hogyha fel, vagy letapad, bátran állítsuk meg, és egy spatulával szedjük le, hogy egyenletesen dagassza tovább.
- Amikor kész, kiszedjük, gyúrunk rajta kettőt, egy nagyobb bucivá formázzuk, és egy vékonyan kiolajozott edénybe tesszük letakarva, és 26-28 fokon (egy sütő alacsony kiolvasztó funkciója is jó lehet erre) 1.5 órát kelesztjük.
- Ha letelt az idő, kinyomjuk belőle a levegőt, ismét gyúrunk rajta párat, majd 90-100 grammos darabokat vágunk le belőle, amelyeket oldalai befelé hajtogatásával (a videóban elmagyarázom) kis zsemlévé formálunk. Végül az asztallapon lezárjuk az alját pár görgetéssel, és egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
- Amikor kész az összes, letakarjuk, és további 60 percig kelesztjük.
- Két evőkanál vizet kikeverünk egy felvert tojással, és lekenjük vele a zsemlék tetejét, és igény szerint megszórjuk szezámmaggal.
- 175 fokra előmelegített sütőben alsó-felső fokozaton 15-20 percig sütjük, vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
- A sütőből kiszedve várjunk 5-10 percet, és máris kóstolhatjuk a zseniális, házi hamburger zsemléinket!
Keywords: Hamburger Zsemle